Laboratorní vyšetření

Biochemická a hematologická vyšetření jsou jedním z mnoha pomocníků lékaře ke stanovení správné diagnózy, nebo ke kontrole léčby. Aby byly výsledky srovnatelné, je třeba, aby byla krev odebírána vždy ráno nalačno. Lačnění by nemělo být delší než 12 hodin. Každá laboratoř, dává klinikovi s výsledky fyziologické rozmezí, které se může jemně lišit vzhledem k používané metodě na pracovišti.

    Běžná biochemická vyšetření

GLUKOSA 3,9 – 6,1 mmol/l
Zvýšená hodnota:

onemocnění diabetes, těhotenský diabetes, onemocnění pankreatu, stresy, jaterní onemocnění, slazený nápoj před odběrem ……
Snížená hodnota: fyzická námaha, nadměrné kouření, alkohol, toxické poškození jater, zvracení, vrozené poruchy, poruchy metabolismu cukrů …… Při hodnocení se sleduje, zda je přítomna glukosa v moči. U zdravého jedince se v moči nevyskytuje.
HbA1C 2,8-4,0% (glykovaný hemoglobin)
Vyšetřuje se u diabetiků. Lékař má cenný obrázek o hodnotách glukosy pacienta za posledních 8 týdnů, neboť zvýšená hodnota HbA1C = zvýšené hodnotě glukosy. Nepomohou pacientovi žádné finty, jako je pití octové vody před vyšetřením.
MOČOVINA 2,8 – 8,0 mmol/l
Zvýšená hodnota: vyšší příjem bílkovin, první dny při hladovění, poškození ledvin, hemolytická anémie ……
Snížená hodnota: nedostatek bílkovin v potravě, těhotenství, poškození jater……
KREATININ 55 – 110 mmol/l
Zvýšená hodnota: vitamín C, některá antibiotika, šok, srdeční selhání, dehydratace, ledvinové selhání…
Snížená hodnota: nebílkovinná strava (bezmasá dieta), vegetariánství
KYSELINA MOČOVÁ 200 – 420 mmol/l (MUŽI), 140 – 340 mmol/l (ŽENY)
Zvýšená hodnota: dna, lupenka, porucha ledvin, otrava olovem, FUROSEMID ……
Snížená hodnota: Wilsonova choroba …….
SODÍK 135 – 146 mmol/l
Zvýšená hodnota:nedostatek tekutin a zvýšené močení, vliv některých léků, přesolená strava……
Snížená hodnota: diuretika, pocení, těžké infekce, průjmy a zvracení….
DRASLÍK 3,6 – 5,0 mmol/l
Zvýšená hodnota: porucha funkce ledvin, šok, transfúze….
Snížená hodnota: hladovění, průjem, zvracení, léky na odvodnění, kortisony (na doplnění draslíku, jsou pro laika nejvhodnější meruňky a švestky).
CHLORIDY 98 – 110 mmol/l
Zvýšená hodnota:kortikoidy, nedostatek tekutin (dehydratace), ledvinné poruchy….
Snížená hodnota:nedostatek soli, průjem, pocení…….
FOSFOR 0,8 – 1,6 mmol/l
Zvýšená hodnota:poškození ledvin, snížená funkce štítné žlázy, zvýšený vitamín D….
Snížená hodnota: zvýšená funkce štítné žlázy, rachitida……
HOŘČÍK 0,66 – 0,91 mmol/l
Zvýšená hodnota: dehydratace, onemocnění cév, porucha ledvin…….
Snížená hodnota: alkohol, svalová slabost, deprese, závratě, zvýšená funkce štítné žlázy (na doplnění hořčíku je dobré slunečnicové semínko, nebo mandle).
VÁPNÍK 2,24 – 2,75 mmol/l
Zvýšená hodnota: předávkování vitamínem D, zvýšená funkce štítné žlázy. Při zvýšení vápníku a fosfátu (což se děje zcela výjimečně) mohou vzniknout vápenaté usazeniny v rohovce a v pankreatu.
Snížená hodnota: snížená funkce štítné žlázy, rachitida, svalové křeče……
ŽELEZO 13,0 – 33 mmol/l (MUŽI),10,0 – 32,0 mmol/l (ŽENY)
Zvýšená hodnota:užívání preparátu s obsahem Fe…..
Snížená hodnota: při akutních zánětech, po prodělaných infekcích, jaterní onemocnění, hemolytická anemie, vegetariánství……
BILIRUBÍN do 22,0 mmol/l
Zvýšená hodnota:všechny formy hepatitid, toxické poškození jater, záněty žlučových cest, mononukleóza….
ALT (alaninaminotransferáza) 0,12 – 0,93 mkat/l
Zvýšená hodnota:jaterní onemocnění, hepatitidy, plicní embolie, infarkt myokardu…….
AST (aspartátaminotransferáza) 0,08 – 0,77 mkat/l
Zvýšená hodnota:choroby jater akutní a chronické, onemocnění kosterního svalstva, po operaci srdce…..
GMT (gamaglutamyltransferáza) 0,18 – 0,84 mkat/l
Zvýšená hodnota: jaterní onemocnění, alkohol, žlučové koliky, zhoubná onemocnění jater, poškození pankreatu……
ALP (alkalická fosfatáza) 0,63 – 2,10 mkat/l (DĚTI 1,0 – 8,0 mkat/l)
Zvýšená hodnota:kostní nádory, rachitida, střední záněty….
AMYLASA 0,5 – 1,83 mkat/l
Zvýšená hodnota:onemocnění pankreatu, žlučníková kolika, alkohol, vředová choroba, příušnice…….
. Snížená hodnota: zvýšená funkce štítné žlázy……….
LIPÁZA 0,38 –3,47 mkat/l
Zvýšená hodnota: zánět nebo nádor slinivky břišní…….
CK (kreatinkinaza) do 4 mkat/l (MUŽI), do 2,5 mkat/l (ŽENY)
Zvýšená hodnota:infarkt myokardu, onemocnění svalstva…..
LD (laktatdehydrogenáza) 5,14 – 10,32 mkat/l
Zvýšená hodnota: srdeční selhávání, plicní embolie, některé anemie, leukémie, onemocnění uzlin……
CELKOVÁ BÍLKOVINA 63 – 82 g/l
Hodnota je součtem všech různých bílkovin v krevním séru. Při zvýšené hodnotě celkové bílkoviny se hledá, která z jednotlivých bílkovin je zvýšená. Podle toho se dá usuzovat, ve které části těla, nebo orgánu je dysfunkce.
ALBUMIN 35 – 50 g/l
Složka celkové bílkoviny.
Snížená hodnota: záněty, zhoubné nádory, jaterní a ledvinová onemocnění…….
CHOLESTEROL 3,0 – 5,8 mmol/l
Zvýšená hodnota: dědičnost, jaterní a ledvinová onemocnění, chronická onemocnění slinivky, nesprávná skladba jídelníčku, snížená funkce štítné žlázy…..
Snížená hodnota:anemie, hladovění, kortikoidy..
HDL cholesterol 1,25 – 2,59 mmol/l
Obranný cholesterol. Snížená hodnota ukazuje na možnost infarktu myokardu.
TRIGLYCERIDY 0,85 – 1,95 mmol/l
Zvýšená hodnota: diabetes, alkohol, zánět pankreatu, některá onemocnění ledvin, dna, některé léky……
Snížená hodnota: léky např. ASCORUTIN, CLOFIBRAT……

 

    VYŠETŘENÍ MOČE

Moč se vyšetřuje chemicky a mikroskopicky. Čerstvá moč je čirá, nažloutlá. Pokud člověk dodává tělu více tekutin, může se jevit jako voda. Zákal, nebo zabarvení může způsobit strava (např. červená řepa, vitamíny skupiny B nebo některá léky). Žlutohnědé až černé zabarvení bývá u jaterních onemocnění. Barva se také mění po horečnatých stavech, svalových křečích, nadměrné fyzické zátěži apod. Moč zdravého jedince neobsahuje bílkovinu, cukr, aceton, krev a ani žlučová barviva a pH se pohybuje kolem 5,5. Kyselá moč se objevuje při zvracení, dietě bohaté na vitamíny, požívání brusinek, infekci močových cest atd. Zásaditá moč se objevuje při požívání citrusových plodů, zeleniny atd.

    Močový sediment

Vzniká po odstředění moče a vyšetření se provádí pomocí mikroskopu. Zdravá moč po tomto vyšetření by neměla obsahovat více než 1 – 2 Erytrocyty a 4 – 6 Leukocytů. Dále by neměly být přítomny válce, různé krystaly (cystin, tyrosin, leucin, kyselina močová-dna) a bakterie. Při nálezu lékař volí další speciální vyšetření moče a ledvin.

    CRP (C reaktivní protein) do 10 mg/l

Ke zvýšení koncentrace dochází při bakteriálních infekcích a silném poškození tkání. Již po 6 – 12 hodinách od počátku zánětlivého onemocnění dochází ke zvýšení hladiny. Je to velmi cenná informace při diagnostice u bakteriálního zánětu mozkových blan, sepse a pneumonie. Dále slouží k včasnému odhalení komplikací u pacientů s infarktem myokardu a pomáhá objasnit typ onemocnění ledvin.

    IMUNOGLOBULINY

IgA 0,85 – 4,5 gm/l


Zvýšená hodnota bývá při chronických onemocnění, jaterní cirhose, hepatitidě způsobené zvýšenou spotřebou alkoholu, chronickém zánětu střev…..
IgG 8 – 17 gm/l
Zvýšená hodnota bývá při chronické hepatitidě a revmatoidních chorobách.
IgM 0,6 – 3,7 gm/l
Zvýšená hodnota bývá u virových chorob, tropických nemocí a jaterní cirhosy.

    RF (revmatoidní faktor) do 25 ??

Zvýšená hodnota bývá u revmatoidní artritidy, chronické hepatitidy, virových a parazitárních onemocnění, tuberkulóze…..

 

    KREVNÍ OBRAZ

 

 


Zpět na úvodní stranu

  • Hemoglobin 130 – 175 g/l (MUŽI), 120 – 160 g/l (ŽENY)
  • Hematokrit 0,40 – 0,54 (MUŽI), 0,35 – 0,45 (ŽENY)
  • Erytrocyty 4 – 5,3*1012/l (MUŽI), 3,8 – 4,8*1012/l (ŽENY)
  • Trombocyty 150 – 350*109/l

  • Nízké hodnoty výše uvedených hodnot mohou signalizovat vážná onemocnění, jako je leukémie, anemie. Také to může být přechodné snížení hodnot po lécích, krvácení, úrazech, nedostatkem železa……
    Zvýšené hodnoty jsou způsobeny kouřením, cvičením, věkem, nadmořskou výškou a léky (např. kortikoidy).
  • Leukocyty 4 - 10*109/l

  • Snížená hodnota bývá při anemiích, virových onemocnění a některých lécích. Zvýšená hodnota při kouření, stresu, zánětech, nadměrné fyzické zátěži, leukémiích.
    • DIFERENCIÁLNÍ ROZPOČET LEUKOCYTŮ
  • - pomáhá částečně objasnit onemocnění při zvýšeném, či sníženém krevním obrazu. Lze rozpoznat infekční onemocnění, alergickou reakci, mononukleózu apod.
    Pozn.: Každá déle trvající anomálie je vyšetřována na speciálním pracovišti hematologem.
    • PROTROMBINOVÝ ČAS
      Quick test INR 0,8 – 1,2
  • Vyšetření se provádí před operacemi a při antikoagulační léčbě. Zdravý člověk má hodnoty v normě. Nemá poruchu srážlivosti krve a proto nehrozí krvácení při operativních zákrocích. Zvýšené hodnoty se objevují v případě vrozeného deficitu srážecích faktorů, nebo při léčbě Pelentanem, Warfarinem či Lawarinem .Tyto léky se pak stálke častěji používájí při nebezpečí tromboembolické nemoci, při chron fibrilaci síní, po chlopenních náhradách a.j.
    zpracovala: olga Hušková, vedoucí laborantka Polikliniky Milevsko sro